SPOED? 0575-513151 - dag en nacht


Dierenkliniek Zutphen
LOCATIE ZUTPHEN
0575-513151
LOCATIE HENGELO (GLD)
0575-460312

Castratie reu

De castratie van uw reu (mannelijke hond) kan in onze kliniek op een tweetal wijzen plaatsvinden.

Middels chemische castratie waarbij we een implantaat plaatsen onder de huid van uw reu. Dit is een veilige en vlotte manier die in uw aanwezigheid en in onze spreekkamer uitgevoerd kan worden. Wij zullen in goed overleg met u afspreken of we het implantaat kiezen dat zes maanden werkzaam is, of het implantaat dat een jaar werkt.

Een aantal weken na het plaatsen van het juiste implantaat zult u merken dat de testikels van uw reu in grote afnemen en zijn streken in positieve zin zullen veranderen. Gedurende de werkzame periode van het implantaat zal uw reu niet vruchtbaar zijn. Wanneer het implantaat voorbij de werkzame periode is zullen de testikels van uw reu de normale grote aannemen en zal zijn vruchtbaarheid terugkeren.

Wanneer uw reu op operatieve wijze gecastreerd wordt zullen zijn beide testikels verwijderd worden onder algehele narcose.

Met behulp van een kleine incisie voor het scrotum worden de testikels operatief verwijderd. Wanneer een testikel niet in het scrotum ligt spreekt men van een ‘cryptorch’ (een niet ingedaalde testikel), de testikel kan zich in dat geval in de lies of in de buik van uw reu bevinden. Wanneer dit het geval is bij uw reu zal de dierenarts met u de juiste optie bespreken.

Iedere operatie kent voor- en nadelen, hieronder een overzicht:

Voordelen

  • Het tot uiting brengen van de seksuele dominantie van uw reu neemt aanzienlijk af. Denk hierbij aan rijgedrag en pootje optillen.
  • Felheid jegens andere honden neemt af.
  • Door geslachthormonen veroorzaakte ziekten worden tot een minimum gereduceerd, denk hierbij bijvoorbeeld aan de goedaardige prostaatvergroting.


Nadelen

  • Tijdens een operatie met volledige narcose bestaat altijd het risico dat er iets misgaat. Dit risico valt uiteraard te reduceren vanwege ons getrainde personeel en de aanwezigheid van zuurstof met bewaking.


Wij adviseren u graag over de castratie van uw reu binnen onze kliniek.

© 2018